Friesland ontdekken vanaf het water

Ontdek Friesland, de provincie met schitterende meren, kanalen en vaarten! Friesland biedt een uitgebreid netwerk van waterwegen en is daardoor de ideale vakantiebestemming voor watersportliefhebbers. Of je nu tot rust wilt komen in de prachtige natuur rondom het water, de gezellige Friese dorpjes of steden wilt bezoeken, of gewoon lekker wilt varen en zwemmen. In Friesland vind je het allemaal.

De Friese Meren - in het Fries 'Fryske Marren' - is een uitgestrekt waterrijk gebied in het Zuidwesten van Friesland. Er zijn maar liefst 24 Friese meren in dit gebied te vinden die via kanalen, rivieren en sloten met elkaar zijn verbonden. Het biedt de meest schitterende uitzichten en uitstekende mogelijkheden om te varen. Langs de verschillende Friese Meren zijn de verschillende, welbekende Friese watersportplaatsen te vinden zoals bijvoorbeeld Sneek, Terherne, Langweer, Balk en Woudsend, die via het water zijn te bezoeken. Niet voor niets wordt Friesland gezien als watersportmekka van Nederland. Ontdek de populairste vaargebieden, activiteiten en meer tijdens uw vaarvakantie in Friesland. Laat u betoveren door de Friese wateren en kom varen in Friesland.

 

Jacht huren in Friesland

Ontdek de mooiste vaarroutes in Friesland

Naast ‘de Friese Meren’ kent Friesland nog veel andere populaire vaargebieden. Denk bijvoorbeeld aan ‘de Elfstedenroute’, ‘de Dokkumer Ee’, ‘de Turfroute’, ‘de Fluessen’ en ‘de Lits-Lauwersmeer route’. De Dokkumer Ee is een vaarroute die loopt van Leeuwarden naar Dokkum en biedt prachtige uitzichten op de omliggende landschappen, waaronder oude boerderijen en weilanden met grazende koeien, schapen of paarden. Via de kleine Turfroute vaart u met uw jacht langs de turfwinninggebieden van het zuidoosten Friesland. Via de ruim 100 kilometerslange route gaat u door de Friese natuur en het rijke verleden van de provincie. De Fluessen is het op één na grootste meer in het zuidwesten van Friesland. Het meer is gelegen tussen Koudum en Gaastmeer waar u zicht heeft op de omliggende bossen en weilanden. De Lits-Lauwersmeer route loopt van Earnewâld naar het Lauwersmeer en laat u onderweg genieten van de meest prachtige uitzichten op het landschap en de vogelrijke natuurgebieden. Via deze vaarroute ontdekt u het noorden van Friesland. De diepgang van onze motorjachten variëren van 0,9 tot 1.2 meter waardoor u al deze routes kunt varen. Ook is het mogelijk om met onze motorjachten op het IJsselmeer te gaan varen. 

Als u gaat varen in Friesland, dan zijn er meer dan 3000 vrije ligplaatsen op 300 verschillende locaties in beheer bij Marrekrite. Deze ligplaatsen vindt u aan de Friese meren, kanalen en vaarten en zijn vrij toegankelijk voor alle watersporters. Afmeren op een van deze ligplaatsen is de perfecte manier om aan de drukte te ontsnappen en te genieten van de rust en stilte in de natuur van Friesland. 

Vaarroutes in Friesland

Verken het veelzijdige Friesland met een vaarvakantie

Friesland is ook de thuisbasis van verschillende evenementen zoals de bekende zeilwedstrijden tijdens bijvoorbeeld de Sneekweek of Skûtsjesilen. Naast het vertoeven op het water hebben de steden en dorpen in Friesland ook volop te bieden, zeker wanneer het vaarseizoen is begonnen. Verschillende grote plaatsen zoals Leeuwarden en Sneek maar ook kleinere dorpjes zoals Stavoren, IJlst, Sloten en Dokkum ademen nog de rijke cultuur en geschiedenis met prachtige, historische monumenten. Een museum bezoeken, winkelen in de gezellige dorpsstraatjes of een terrasje aandoen, het kan allemaal. 

Varen in Friesland tips

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden tijdens uw vaarvakantie in Friesland - onze tips op een rij:

  • Waterpoort Sneek - Als een van de meest gefotografeerde gebouwen is de Waterpoort in Sneek een absolute aanrader. Dit bijzondere bouwwerk in Sneek is de voormalige stadspoort die de verbinding vormde tussen de stad en het water. 
  • De Oldehove Leeuwarden – De scheve toren in Leeuwarden uit de 16e eeuw is het symbool van de Friese hoofdstad. Op verschillende momenten is de toren geopend en biedt deze een prachtig uitzicht over de stad. Het stadscentrum is rijk aan architectuur, geschiedenis en cultuur. Naast de Oldehove zijn plekken als het Fries Museum en het Stadhouderlijk Hof bijzondere trekpleisters. Daarnaast maken de gezellige terrasjes, restaurants en winkels Leeuwarden tot een bruisende stad.
  • Prinsentuin Leeuwarden – De prinsentuin in Leeuwarden is een van de mooiste jachthavens van Nederland. Zowel kleine als grote boten kunnen hier aanleggen en genieten van de ontspannen sfeer van het groene stadspark met een rijke historie. Vanuit de stadshaven loopt u zo de stad in voor bijvoorbeeld een bezoek aan een museum, winkelen of een drankje op één van de gezellige terrassen.
  • De brug bij Bartlehiem - Ook deze brug is bekend vanwege vanwege de Elfstedentocht. Deze smalle houten brug passeert men tweemaal tijdens de Elfstedentocht. 
  • Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium Franeker - Dit unieke en oudste planetarium ter wereld stamt uit de 18e eeuw en is nog steeds in werking. U vindt het planetarium in een historisch pand in het centrum van Franeker.
  • De Friese Elfsteden – Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum hebben een rijke historie die in het stadsbeeld terug te vinden is. Elke stad heeft een eigen charme en gezelligheid. En bovenal, ze zijn zeker een bezoekje waard!

Varen vanuit onze jachthaven in Sneek

Met directe toegang tot het Friese merengebied is onze locatie het ideale startpunt voor talloze prachtige vaarroutes. Bij FNMA Yachtcharter adviseren u graag over alle interessante hotspots in de omgeving en ver daarbuiten. We luisteren naar uw wensen en denken graag met u mee om uw vaarvakantie onvergetelijk te maken. En ook een vaarroute te kiezen die aansluit bij uw huurperiode. Onze vloot is ingedeeld in verschillende gradaties, zodat u gemakkelijk het perfecte jacht kunt kiezen voor uw behoeften. De comfort motorjachten zijn heel praktisch voor het hele gezin, de premium en de excellent jachten bieden meer luxe. Wilt u genieten van op en top luxe tijdens uw vaarvakantie? Kies dan voor Deluxe! Bij FNMA Yachtcharter ontdekt u Friesland in stijl.

Jacht huren

Mis geen enkele FNMA update!

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief